Second Life viewere

I januar 2007 frigav Linden Lab deres viewer som ”open source”, dvs, de offentliggjorde programkoden til det klientprogram alle brugere af Second Life har installeret på deres computer.

Formålet var at tilskynde programmører overalt i verden til at bygge videre på vieweren – og sikkert også med at fjerne nogle af de mange fejl, der var i vieweren på det tidspunkt…
I dag findes der mindst 10 forskellige uafhængige viewere til Second Life i forskellige stadier. Alle er baseret på Linden Labs kildekode og har dermed den samme funktionalitet som Linden Labs egen viewer. Derudover er der tilføjet en række ekstra funktioner, hvoraf nogle er ret smarte. Jeg bruger 3-4 forskellige viewere til Second Life og OpenSim afhængig af, hvilken opgave jeg arbejder på.
Her vil jeg kort gennemgå 3 viewere – Meerkat, Hippo og Emerald – med fokus på brugbare ekstrafunktioner.

Meerkat
http://meerkatviewer.org/
Denne viewer er ikke særlig stabil; til gengæld har den en genial funktion: backup/restore! Højreklik på dit objekt, klik igennem pie-menuen til du når frem til Backup, klik på Backup og vælg, hvor på din pc, filen skal gemmes. Hokus-pokus – du har du en backup af det objekt, du har brugt 8 timer på at lave. Når du dagen efter – ved en fejl – får slettet dit objekt i Second Life (og ikke lige har fået lagt en backup i din inventory), så starter du blot Meerkat op igen og finder en sandkasse. Herefter vælger du File – Import og finder filen på din pc – hokus-pokus; dit objekt bliver bygget for øjnene af dig (husk at gemme en kopi i din inventory).
Objektet bliver gemt i en XML-fil på din pc, men desværre i et format som kun Meerkat selv kan anvende. Textures gemmes i separate filer på din pc men bliver fint importeret med tilbage i Second Life.
En anden temmelig smart anvendelse for denne funktion er flytning af objekter mellem forskellige virtuelle verdener. Jeg er i gang med et større projekt i OpenSim og har brugt Meerkat til at kopiere mange af mine objekter fra Second Life til OpenSim – det har sparet mig for rigtig mange timer.
Til slut skal lige nævnes, at du kun kan tage backup af objekter, hvor du selv er ”Creator”; dvs. du skal selv have rezzet alle prims i det pågældende objekt.

En anden smart funktion er muligheden for at arbejde med prims på over 10 meter – dog kun i OpenSim. Dermed er det slut med at have tusindvis af megaprims liggende i sin inventory, fordi man ikke kan ændre deres størrelse. I OpenSim er grænsen 256 meter.

Med fremkomsten af andre virtuelle verdener (primært baseret på OpenSim) er det blevet aktuelt at kunne bevæge sig frem og tilbage mellem forskellige verdener. Og det kan man med Meerkat (næsten). For at kunne bevæge sig fra f.eks. Second Life til OpenGrid skal man have oprettet en avarar begge steder med samme fornavn, efternavn og password. I gridlisten vælger man blot navnet på den verden man vil til, hvorefter Meerkat logger avataren af den nuværende verden og logger på den valgte verden. Det fungerer upåklageligt. Man får naturligvis ikke sin avatar, sit inventory osv. med over – det er blot en smartere måde at skifte verden på. Det bliver først rigtig smart den dag man med den samme avatar kan rejse rundt i forskellige virtuelle verdener, men det ligger flere år ude i fremtiden.

Emerald
http://modularsystems.sl/
Emerald vieweren kan også lave backup af egne objekter, og som Meerkat så anvender Emerald også deres eget XML-format.
Endvidere findes der en radarfunktion, så man i en liste kan se alle avatarer på en sim (findes også i Meerkat).
En smart funktion er Asset Browser, der kan vise en lille udgave af de textures man har liggende i sin inventory. Rækkefølgen er lidt tilfældig i øjeblikket men mon ikke det bliver rettet i en kommende version.
Der er også IRC-understøttelse (voice-gruppe-chat) som erstatning for den noget ustabile Second Life gruppe-chat.
Emerald kan ikke køre samtidig med Linden Labs viewer (men jeg har haft Meerkat, Emerald og Hippo kørende samtidig på min pc – og med 2 Gb ram gik det meget langsomt).

Emerald

Asset Browser i Emerald vieweren med et (meget lille) udvalg af mine textures.

Hippo
http://mjm-labs.com/viewer/
Hippo indeholder en række mindre udvidelser, der kun virker i OpenSim, f.eks. at kunne bygge i 10.000 meters højde, prims på op til 256 meter samt at være medlem af 100 grupper. Til gengæld er den ret stabil.

Hvis nogen af læserne har kendskab til andre smarte funktioner i de omtalte viewere, så skriv gerne og fortæl os om dem.
Som nævnt findes der andre viewere bl.a. Linden Labs egen Snowglobe men jeg synes, jeg allerede har rigeligt i fire viewere 🙂

Afslutningsvis en lille advarsel. Da alle og enhver nu kan lave deres egen viewer, så bør man kun downloade og installere viewere fra websites, man stoler på. De tre webadresser, jeg har oplyst, er sikre at downloade fra. Der er en skummel viewer i omløb, der vist nok opsnapper folks password, når man logger ind – så nu er du advaret.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s