Ny version af Second Life

Efter lang tids stilstand i Second Life er der nu endelig nyt: ”Second Life version 2.0 Beta Viewer”. Vieweren er det program, brugeren installerer på sin computer og anvender til at logge på Second Life med.
Den nye version 2.0 er ændret på rigtig mange områder, og for undertegnede som kan den gamle viewer med bind for øjnene, er det som at være newbie igen; man fumler rundt og kan ikke finde de funktioner, man skal bruge.
Der er to typer af nyheder i version 2.0: brugergrænsefladen og nye funktioner. Lad os se på brugergrænsefladen først.

Second Life Viewer 2.0

Link til Download Second Life 2.0 Beta Viewer

I toppen er der kommet en adresselinie som kendes fra internetbrowsere som Explorer og Firefox, og den virker nogenlunde på samme måde. Man kan bookmarke/landmarke det aktuelle sted, bladre frem og tilbage mellem de steder man har besøgt samt teleporte hjem.

Under denne linie er en ny linie kaldet Favorites Bar. Her kan man trække sine oftest benyttede landmarks ud på, og dermed have dem lige ved hånden i stedet for som tidligere, at skulle finde dem i sin inventory. Både adresselinien og Favorites Bar kan fjernes ved at højreklikke på dem, hvis man synes de fylder for meget på ens skærm.

Rullegardinmenuerne i toppen af skærmbilledet er også lavet helt om, og de fleste funktioner har fået nye pladser. Gå dem selv igennem en for en og se, hvor de er og hvad de bruges til.

Første menupunkt hedder Me og herunder finder man Preferences. Heri vil jeg anbefale, at man under General ændrer Away Timeout fra 30 minutes til Never, så man dermed undgår at blive automatisk logget af efter 30 minutters inaktivitet.

I højre side af skærmen findes nu en helt ny Sidebar, hvor de mest anvendte funktioner og informationer er samlet. Sidebaren åbnes og lukkes ved at klikke på et af ikonerne. Her ligger bl.a. profilen, vennelisten, gruppelisten, inventory og landmarks. En nyhed er Teleport History som er god at have, hvis man gerne vil tilbage til et sted man var for flere dage siden men ikke fik lavet et landmark på.

I bunden af skærmen er der ryddet op og dermed færre knapper end i den gamle version. To nye ikoner kaldet Conversations og Notifications er tilføjet og dem har jeg haft visse problemer med. Det er her man modtager sine IM´s (private beskeder) fra både enkeltpersoner og grupper. Er man medlem af grupper med stor aktivitet, så blinker ikonet hele tiden og en tæller opsummerer antallet af nye beskeder. Kommer man tilbage efter frokost ligger der over 100 beskeder – heldigvis er de fleste fra grupper som man blot kan åbne og lukke igen, hvis man ikke er interesseret i at læse dem. Klikker man på ikonet for at åbne en Conversation, så åbner den et nyt vindue og det er her forvirringen øges. Jeg er flere gange kommet til at lukke et IM-vindue, hvor jeg blot ville minimere det. Har man et IM-vindue åbent og klikker på et andet menupunkt, så minimeres vinduet automatisk. Det er nok kun et spørgsmål om at vende sig til det (håber jeg).

Den største nyhed i version 2.0 er Shared Media dvs. muligheden for at trække materiale fra internettet ind i Second Life. Og det er ganske let; i stedet for at vælge en texture til en overflade, vælges en URL dvs. en webadresse som dermed vises på den pågældende overflade. I mit første forsøg lagde jeg min blog på en overflade og så kunne jeg scrolle op og ned samt klikke på links på bloggen og hoppe videre til andre sider. I næste forsøg lagde jeg login siden på Facebook på en overflade og så kunne jeg logge ind på Facebook og opdatere min status uden at forlade Second Life – det er smart!

Et meget stort ønske fra især undervisere har været, at kunne vise PowerPoint præsentationer i Second Life og det kan man nu. Man uploader sin PowerPoint fil til Slideshare.net, kalder Slideshare.net på en overflade i Second Life og hokus-pokus: PowerPoint i Second Life.

Årsagen til at Slideshare.net fungerer i Second Life er, at Second Life nu understøtter Adobe Flash, som er utroligt udbredt på nettet. Med et slag kan alle de Flash programmer, der eksisterer på nettet nu integreres i Second Life og dermed er det næsten kun fantasien, der sætter grænsen for, hvad der kan vises i Second Life.

På Torvet i Wonderful Denmark har jeg opsat 3 tests, hvis du har lyst til at afprøve Shared Media i praksis.

En anden nyhed er tatoveringer eller mere præcist et texture lag ovenpå avatarens skin, som f.eks. kan bruges til tatoveringer men også til at ændre hele eller dele af avatarens udseende.

Tredje nyhed er Alpha Masks dvs. muligheden for at lave dele af en avatar usynlig. Dette er især nyttigt, hvis man laver avatarer, der ikke har form af en menneskekrop f.eks. dyr, aliens eller avatarer, der er ren fantasi. Det løser sikkert også problemet med kvinder med store fødder i høje hæle, hvor man nu på en nem måde kan gøre fødderne usynlige.

Hvis du oplever problemer med f.eks. textures, der ikke loader i version 2.0, så slet din cache: Me – Preferences – Setup – Reset og genstart Second Life.

Som nævnt tidligere kræver det en vis tilvænning, når man er vant til den gamle version men der er ingen tvivl om, at denne nye version er et stort fremskridt for Second Life. Brugergrænsefladen er blevet mere intuitiv og dermed nemmere for nye brugere at anvende. Og nye brugere er det, Second Life har mest brug for – det seneste års tid har antallet af aktive brugere ligget nogenlunde konstant omkring 1,2 millioner.

Link til download Second Life 2.0 Beta Viewer:
www.secondlife.com/beta-viewer

Link til Second Life kanalen på YouTube:
http://www.youtube.com/secondlife

Links til Quick Start og Release Notes:
wiki.secondlife.com/wiki/Viewer_2_Quick_Start_Guide
wiki.secondlife.com/wiki/Release_Notes/Second_Life_Beta_Viewer/2.0

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s